Podzim podle ajurvédy

Podzim je z pohledu ajurvédy obdobím roku, kdy v přírodě dominuje dóša váta. Ta vládne elementům vzduchu a prostoru, charakterizuje ji chlad, suchost, rychlý pohyb. Projevuje se suchostí pleti, kůže, vlasů, nespavostí, špatným trávením, různými bolestmi a depresí. 

Cílem ajurvédy je dosažení zdraví – stavu  harmonie. 

Jak tedy podle ajurvédy pečovat o své tělo a mysl, abychom si toto roční období užili v pohodě, ve zdraví a v harmonii?

Jak už bylo řečeno váta se projevuje chladem, suchostí a problémy s ní souvisejícími a proto jsou v tomto období nejvhodnější teplé olejové masáže, které přirozenou cestou harmonizují vátu. 

Na zklidnění váty jsou vhodná teplá a vařená jídla. Koření prohřívající a regulující trávení – kurkuma, římský kmín, kajenský pepř, kardamon, koriandr, zázvor, skořice, hřebíček. 

Studená strava ochlazuje a zvyšuje vátu, proto není  vhodná doba pro půsty, očisty šťávami nebo raw stravování. 

Podobně jako přecházíme z letního jídelníčku, je potřeba upravit i kosmetickou péči. Pleť se snadněji vysušuje, hůř se udržuje hydratace a proto vyžaduje intenzivnější péči a ochranu. 

V tomto čase nám prospívá zařadit do svého života činnosti, které nás pomohou zklidnit, zpomalit a uzemnit. 

Vátu zharmonizujeme dostatečným spánkem a relaxací, masáží, procházkou, jógou.

Podobné příspěvky