Podzim podle ajurvédy
Podzim je z pohledu ajurvédy obdobím roku, kdy v přírodě dominuje dóša váta. Ta vládne elementům vzduchu a prostoru, charakterizuje ji chlad, suchost, rychlý pohyb. Projevuje se suchostí pleti, kůže, vlasů, nespavostí, špatným trávením, různými bolestmi a depresí.
Cílem ajurvédy je dosažení zdraví – stavu harmonie.
Jak tedy podle ajurvédy pečovat o své tělo a mysl, abychom si toto roční období užili v pohodě, ve zdraví a v harmonii?
Jak už bylo řečeno váta se projevuje chladem, suchostí a problémy s ní souvisejícími a proto jsou v tomto období nejvhodnější teplé olejové masáže, které přirozenou cestou harmonizují vátu.
Na zklidnění váty jsou vhodná teplá a vařená jídla. Koření prohřívající a regulující trávení – kurkuma, římský kmín, kajenský pepř, kardamon, koriandr, zázvor, skořice, hřebíček.
Studená strava ochlazuje a zvyšuje vátu, proto není vhodná doba pro půsty, očisty šťávami nebo raw stravování.
Podobně jako přecházíme z letního jídelníčku, je potřeba upravit i kosmetickou péči. Pleť se snadněji vysušuje, hůř se udržuje hydratace a proto vyžaduje intenzivnější péči a ochranu.
V tomto čase nám prospívá zařadit do svého života činnosti, které nás pomohou zklidnit, zpomalit a uzemnit.
Vátu zharmonizujeme dostatečným spánkem a relaxací, masáží, procházkou, jógou.